Vlaamse overheid lanceert vaccinatiecampagne zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen laten zich best vaccineren tegen onder meer kinkhoest, zo beschermen ze hun kind al vanaf de geboorte. Dat zegt het Departement Zorg donderdag in een nieuwe campagne. "Omdat je kinderziektes liever niet op je geboortelijst zet", klinkt het.

Kinkhoest kan dodelijk zijn voor zuigelingen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, start met een verkoudheid en kan uitmonden in zware hoestbuien. Soms stopt de ademhaling bij baby's zelfs kort, waardoor ze blauw aanlopen.

"Gelukkig bestaat er een goede bescherming: de moeder vaccineren tijdens haar zwangerschap", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. "Zo krijgt de baby al antistoffen mee en is die in zijn eerste levensweken beschermd. Na 8 weken kan de baby zelf gevaccineerd worden."

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er al 23 kinderen jonger dan één jaar opgenomen in het ziekenhuis met kinkhoest, waarvan 21 jonger dan zes maanden. In zeker negen gevallen was de moeder niet gevaccineerd tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap.

Ook vaccinatie tegen griep is aanbevolen voor alle vrouwen die in de herfst of winter zwanger zijn. Het griepvirus kan namelijk vroeggeboorte veroorzaken. Het Departement Zorg raadt een coronavaccinatie niet langer aan voor alle zwangere vrouwen, alleen bij een verhoogd risico.

Je kunt je baby met antilichamen ook beschermen tegen RSV, een luchtweginfectie die bij zuigelingen een longontsteking kan veroorzaken. Het gaat om een relatief nieuw middel dat onder bepaalde voorwaarden wordt terugbetaald. Een andere optie is een nieuw vaccin voor zwangere vrouwen dat ook het pasgeboren kind 5 à 6 maanden beschermt. Het vaccin wordt niet terugbetaald en kost 185 euro.

Het Departement lanceert meteen ook de podcast "Doorprikt" die twijfels en vragen over vaccinatie beantwoordt. Zoals de vraag of vaccinatie wel veilig is tijdens een zwangerschap. Meer info op allesovervaccineren.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.