AZ Jan Palfijn Gent start samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen

Ziekenhuis AZ Jan Palfijn Gent start vanaf dinsdag 28 juni een officiële samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen van Geboren in Gent en De Bron. Zo creëren ze samen de ideale combinatie van warme en veilige zorg.

De afgelopen jaren is de vraag van patiënten naar een zelfgekozen, zelfstandige vroedvrouw sterk gestegen, luidt het. Het idee van een vertrouwde vroedvrouw brengt hun rust en ontspanning. Tegelijkertijd zijn koppels nog altijd graag in de veilige haven van een ziekenhuis.

Ook Eva Bruneel, vroedvrouw bij Geboren in Gent, is helemaal gewonnen voor de samenwerking: “Al jarenlang voelen we ons zeer welkom in het verloskwartier van Jan Palfijn. We zijn dan ook zeer blij dat we onze warme samenwerking officieel kunnen maken. Zo kunnen we koppels nog meer keuzevrijheid geven over waar en met welke begeleiding ze willen bevallen.”

Optimale medische en psychosociale gezondheid

AZ Jan Palfijn Gent ziet een sterke meerwaarde in de keuze van patiënten om bij een zelfgekozen, zelfstandige vroedvrouw te bevallen. En dat in de veilige context van een ziekenhuis. Daarbij delen gynaecologen, pediaters, vroedvrouwen, lactatiekundigen, zorgkundigen, pediatrisch verpleegkundigen én de zelfstandige vroedvrouw één doel: de medische en psychosociale gezondheid van moeder en baby.

“In Jan Palfijn hebben we altijd al een goede samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen”, bevestigt Ann Rotty, hoofdvroedvrouw bij AZ Jan Palfijn Gent. “Zwanger zijn is een bijzonder moment. We vinden het dan ook belangrijk dat elke zwangere vrouw zich goed én veilig voelt tijdens haar zwangerschap en bevalling. Daarom vinden we het logisch om de keuze voor begeleiding en bevalling bij de patiënt te leggen.”

De zelfstandige vroedvrouwen kunnen de arbeid en de bevalling autonoom begeleiden in het ziekenhuis, zonder tussenkomst van een gynaecoloog. Op voorwaarde dat de zwangerschap, arbeid en bevalling normaal verlopen. De begeleiding van de zwangerschap is dan een multidisciplinaire samenwerking van de zelfstandige vroedvrouw en de gynaecoloog, uitgestippeld in een zorgpad. De patiënten hebben vrije keuze van gynaecoloog en pediater.

Hechte samenwerking, duidelijke verantwoordelijkheden

Tijdens de zwangerschap wordt een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die behoren tot de ‘fysiologie’, het domein dat binnen de autonomie van de vroedvrouwen valt, en activiteiten die behoren tot de ‘dystocie’, het specifieke domein van arts-specialisten in de gynaecologie en verloskunde.

Aan de hand van anamnese, een indicatielijst en het verloop van de zwangerschap wordt bepaald of een patiënt in eerste of tweede lijn opgevolgd moet worden. Met patiënten wordt ook duidelijk besproken dat bij een vroedvrouwenbevalling in het ziekenhuis de gynaecoloog niet aanwezig is maar beschikbaar indien nodig.

De zelfstandige vroedvrouwen volgen de zwangerschap op, samen met de gynaecoloog. Er is een gedeeld prenataal zorgpad opgemaakt. Als het medisch nodig is, verwijzen ze naar een gynaecoloog van AZ Jan Palfijn Gent. Bijvoorbeeld voor een extra groei- en liggingsecho na 36 weken en wanneer de zwangerschapsduur 40 weken overschrijdt.

Wie na 40 weken zwangerschap vóór de afgesproken uiterlijke afgesproken bevallingsdatum alsnog spontaan in arbeid gaat, kan nog altijd begeleid worden door een zelfstandige vroedvrouw. Tijdens de arbeid en de bevalling kan de begeleiding steeds, na overleg tussen de zelfstandige vroedvrouw en de gynaecoloog of indien noodzakelijk, overgedragen worden aan een gynaecoloog. Een vroedvrouw van het ziekenhuis neemt op dat moment de zorg over.

Na een bevalling met een zelfstandige vroedvrouw verblijven patiënten en hun pasgeboren baby’s minstens 24 uur op de materniteit. De gynaecoloog en de kinderarts nemen de zorg voor moeder en kind over op de materniteit, na overdacht door de zelfstandige vroedvrouw. Eenmaal thuis neemt de vertrouwde vroedvrouw terug de postnatale zorg over.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.