Vroedvrouwen stappen opnieuw in tarievenakkoord, maar conventiegraad daalt

De vroedvrouwen stappen opnieuw in een tarievenakkoord met het Riziv. Door een impasse was de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) daar eerder uitgestapt. Ondertussen is de conventiegraad wel gedaald naar 82 procent. De beroepsorganisatie spreekt maandag van een "aardverschuiving."

Vorig jaar spraken zowel de Vlaamse als de Franstalige vroedvrouwen (UPSFB en AFSF, red.) zich uit voor het verlaten van de Riziv-conventie. Daardoor zouden de Belgische vroedvrouwen zich dus niet langer aan prijsafspraken moeten houden. "Het gebrek aan concrete politieke actie is schrijnend", klonk het toen. De maatregel was er eentje uit noodzaak, volgens VBOV. Dat de rekening wellicht zou worden doorgeschoven naar de ouders, betreurde men. 

Ondanks het feit dat de vroedvrouwen opnieuw in het akkoord stappen, ziet VBOV een "aardverschuiving". De conventiegraad (het aandeel vroedvrouwen dat zich aansluit bij de Riziv-conventie, red.) is namelijk gezakt van 87 procent naar 82 procent. 

"Hoewel dit op het eerste gezicht een beperkte daling lijkt, betekent het in werkelijkheid een fundamentele verschuiving in de eerstelijnszorg", aldus VBOV-voorzitter Marlene Reyns. "Aangezien ziekenhuizen hun vroedvrouwen verplichten geconventioneerd te blijven, vindt de daling vrijwel uitsluitend plaats bij de zelfstandige eerstelijnsvroedvrouwen."

Ongeveer tien procent van Belgische vroedvrouwen werkt uitsluitend als zelfstandige in de eerste lijn, wat impliceert dat een groot deel van hen zich nu heeft losgekoppeld van de conventie. Volgens Reyns voorziet de conventie simpelweg niet in een correcte verloning voor de zelfstandige vroedvrouwen. "Dat is een duidelijk signaal dat niet langer genegeerd kan worden", besluit ze. "De overheid meent te willen inzetten op toegankelijke zorg, maar het huidige beleid heeft net het omgekeerde effect."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.