Dreigende specialistenwerkloosheid: de hand aan de ploeg

“Ons plan mag niet verdrinken door federaal immobilisme”, zegt Johan Van Wiemeersch). Hij lanceert daarom een volgend initiatief om de dreigende specialistenplethora af te wenden.

Na de alarmkreet van de gynaecologen en enkele andere specialismen in De Specialist - alarmkreet die heel wat weerklank vond in de algemene pers - vindt Johan Van Wiemeersch dat het tijd is voor een volgende stap: “We moeten op federaal vlak gaan spelen. Hierbij nodig ik mijn Franstalige collega’s uit."

Overleg met Franstaligen

"Ondanks het feit dat minister Vandeurzen stappen zal zetten, wordt het een steekspel tussen federaal en gemeenschappen. We hadden het gevoel in de Erkenningscommissie dat alles wat plaatsen en quota betreft, federaal blijft. Ik plan daarom een overleg met de coördinerende universitaire stagemeesters in samenspraak met Hoge Raad om ook voor andere specialismen, de koe bij de horens te vatten conform de richtijnen van de planningscommissie. En dus het aantal stageplaatsen aan te passen. Het heeft geen zin om nu bij de pakken te blijven zitten als we weten dat amper de helft van de  gynaecologen in opleiding een plaats zal hebben, zelfs met wat mogelijke bias bij de vacatures. De cijfers zijn te schrijnend om te doen alsof onze neus bloedt.”

“Er moet een federale consensus komen. Hopelijk zien de Franstalige collega’s dat dit toch nogal wat teweegbracht in de publieke opinie. Ze kunnen misschien dezelfde oefening maken qua vacatures langs hun kant. De Hoge Raad is op dat vlak toch een beetje een orgaan met een dwingende autoriteit. Franstalig België zal zo naar ik hoop geneigd zijn om hier mee verantwoordelijkheid op te nemen. We moeten met hen spreken.”

”Ik ben alvast blij dat minister Vandeurzen langs Vlaamse kant zo snel reageerde met de boodschap dat er in het najaar maximale quota komen (zie ook onze digitale nieuwsbriefvan twee weken geleden).”

“Vraag is of dat niet botst met de federale structuur. Ook voor onze opleidingsnormen en -criteria hebben we met hen moeten overleggen en daar zijn we in geslaagd. Ik stel vooral mijn hoop op de nieuwe voorzitter van de Franstalige vereniging, Patrick Emonts van Luik, die me dialoogbereid lijkt.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Beatrijs HEYKANTS

    15 juni 2018

    overschot bij gynaecologen en chirurgen maar tekorten bij de dermatologen. Er studeren aan Vlaamse zijde gemiddeld 8 dermatologen per jaar af wat veel te weinig is om alle werk op te vangen. Het zou heel fijn zijn moesten ze wat meer dermatologen opleiden zodat we geen artsen moeten aantrekken uit het buitenland om ons werk te verlichten.
    Bieke Heykants, dermatoloog Kempen

  • Marc Bosquet

    08 juni 2018

    Sylvie Derycke is ofwel groen of rood. Voor deze sujetten zijn alle geneesheren bandieten of koelakken zoals Stalin zei. Moeten uitgeroeid worden zei Joseph. En hij vermoordde 5 miljoen Oekrainers. Dr Marc Bosquet

  • Luc HAECK

    08 juni 2018

    Zeer goed Collega Van Wiemeersch
    Ook bij de chirurgen heerst een overaanbod. Planning moet opgelegd worden.
    De overheid zorgt er echter voor met haar dubbele cohorte dat de situatie nog erger wordt.
    Ik weet niet wie Sylvie Derijcke is maar haar opmerking getuigt van kortzichtigheid en vooral van minachting voor de jonge toekomstige Collegae

    L. Haeck Secretaris Generaal Beroepsverenging der Belgische Chirurgen

  • Sylvie DERYCKE

    08 juni 2018

    Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat, mochten sommige artsen wat minder graag hun portemonnee zien, er veel minder werkloze collega-specialisten zouden zijn en ook minder burn-outs. Misschien wel een slechte zaak voor bouwfirma's en verkopers van luxewagens...