De Kamer keurde het wetsvoorstel goed om contraceptie terug te betalen voor vrouwen jonger dan 25. Het is nu nog wachten op de publicatie in het Staatsblad. Eerder al liet VVOG-woordvoerder Johan Van Wiemeersch weten dat dat een goede zaak is om twee redenen.
Sinds 16 september 2013 geldt het koninklijk besluit dat die terugbetaling slechts vrouwen betrof die jonger waren dan 21 jaar. Die leeftijd wordt nu dus opgetrokken tot 25 jaar en voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming.
De morning afterpil wordt bovendien voor iedereen gratis, ongeacht de leeftijd van de vrouw.
Tot nu gold voor contraceptiva een terugbetaling tot 21 jaar. Het wetsvoorstel is van de hand van Els Van Hoof (CD&V) en Catherine Fonck (cdH), maar eerder leverden ook PS-kamerleden al verdienstelijk werk. Volgens de PS destijds hebben steeds meer jonge vrouwen het moeilijk om rond te komen. In juli 2018 leefden bijna 45.000 vrouwen tussen de 21 en de 25 jaar van een leefloon. Volgens de Franstalige socialisten kan de kostprijs van de maatregel - volgens het Riziv zowat zes miljoen euro per jaar - geen bezwaar zijn.
Dokter Van Wiemeersch herinnert eraan dat de VVOG jaren geleden al aan de alarmbel trok voor het hoge aantal tienerzwangerschappen. “Toen al vroegen we om de terugbetaling te versoepelen, zeker voor de kansarme risicogroep. Dat leidde tot de terugbetaling tot 21 jaar en een drastische daling van aantal tienerzwangerschappen. Maar het allerbelangrijkste is de terugbetaling van de morning after pil om snel in te grijpen bij acute situaties.”
Voor de terugbetaling tot de leeftijd van 25 geldt ook een tweede argument: de pil dient ook als geneesmiddel bij endometriose en therapie ter bestrijding van pijn bij jonge meisjes. “We kunnen niet anders dan dat toejuichen”, besluit de VVOG-woordvoerder.
Het aantal tienermoeders in Vlaanderen zit sedert 2007 in dalende lijn.