Het UZ Brussel heeft laten weten dat de procedures in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel nog meer werden aangescherpt. Vandaag maakten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad bekend dat het UZ Brussel een schadevergoeding moet betalen aan een Spaans koppel dat een fout embryo had gekregen. De vrouw 'moest' daardoor een vierde kind krijgen.
"Het klopt dat er bij deze dame een embryo is teruggeplaatst dat jammer genoeg niet over alle gevraagde genetische eigenschappen beschikte. Het embryo was echter gezond en beschikte over de beste kans op zwangerschap", zegt Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel.
Het koppel had een embryo besteld bij de fertiliteitskliniek, zodat dat kindje beenmergdonor kon zijn voor hun zieke eerste kind. Maar doordat het 'foute' embryo werd ingeplant, was de tweeling die eruit werd geboren ongeschikt. De vrouw moest opnieuw zwanger worden en dat was een zware dobber. Het koppel stapte naar de rechter.
"De ouders kregen een vergoeding en de procedures in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel werden nog meer aangescherpt om ervoor te zorgen dat de kans dat dit nog gebeurt, zo klein mogelijk wordt", verduidelijkt De Prez.
Het vierde kind, dat in 2018 werd geboren, kan wél als donor fungeren. Toch krijgen de ouders nog een schadevergoeding, omdat de komst van een extra kind hun gezin 'armer' heeft gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld over de verhuis naar een grotere woning.
> Ouders krijgen schadevergoeding omdat ze vierde kind moesten krijgen