Dokter Johan Van Wiemeersch (Vlaamse Vereniging van Obstetrici en Gynaecologen, VVOG) ziet twee redenen voor de verdere verschuiving van de uitstrijkjes van huisartsen naar gynaecologen.
"Ten eerste vervangen HPV-bepalingen nu de cytopathologie. Deze bepalingen staan meer in the picture voor een goede preventie. Ze helpen het onderscheid te maken tussen hoog- en laagrisicogevallen door de bepaling van de virustypes. De huisarts lost de rol dus wat verder omdat de hele zaak wat complexer werd. Niet dat de huisartsen dit niet aankunnen, maar de follow-up verschuift meer naar de specialistische sfeer wegens deze combinatie van celonderzoek en HPV-bepalingen waarbij de patholoog en de colposcopie een meer prominente positie innemen. Men bestudeert de baarmoederhals daarbij onder vergroting.
"Ten tweede wordt vastgesteld dat patiënten zelfs na een algemene controle bij de huisarts de neiging blijven hebben om naar hun gynaecoloog te stappen voor dit soort onderzoek omdat ze zich zo veiliger schijnen te voelen. Net daarom vragen ze vaak nog een jaarlijkse controle, maar dan moeten ze die betalen uit eigen zak. Het aantal werkelijke controles ligt wellicht dus nog hoger, maar over deze cijfers beschikt het Riziv niet."
"Dat het totaalaantal officiële en terugbetaalde uitstrijkjes afneemt, is dan weer in de eerste plaats te wijten aan de verhoging van de frequentie (om de drie jaar). Die verandering kwam er onder internationale druk."