Vanaf 1 januari 2025 zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar in ons land om de vijf jaar uitgenodigd worden voor een screening van baarmoederhalskanker, die zal gebeuren aan de hand van een HPV-test. Dat meldt ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag. Zo'n HPV-test wordt uitgevoerd op een uitstrijkje en is effectiever dan het huidige driejaarlijkse celonderzoek, aldus Vandenbroucke.
De ministers van Volksgezondheid van de verschillende beleidsniveaus raakten het eind 2022 eens over de nieuwe screening op baarmoederhalskanker. Tot nu werd in België een driejaarlijkse screening in de vorm een zogenaamd cytologisch onderzoek terugbetaald voor alle vrouwen vanaf 25 jaar. Vanaf 1 januari wordt dit voor vrouwen vanaf 30 jaar vervangen door een effecti evere HPV-test die maar om de vijf jaar moeten worden uitgevoerd. Voor vrouwen tussen 25 en 30 jaar blijft de screening via cytologisch onderzoek van kracht.
Het humaan papillomavirus (HPV) is de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker, die wereldwijd bij veel vrouwen voorkomt. De nieuwe test zal in een laboratorium worden uitgevoerd op een uitstrijkje van de baarmoederhals, dat zowel door een huisarts als door een gynaecoloog kan worden afgenomen.
Terwijl bij het klassieke uitstrijkje naar precancereuze cellen wordt gezocht, zoekt de HPV-test naar de aanwezigheid van het hoogrisico-HPV-virus, zegt Vandenbroucke. "We kiezen resoluut voor de meest effectieve manier van screenen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek."
De federale regering neemt de financiering van de testen op zich. Vandenbroucke roept de deelstaten op ervoor te zorgen dat vrouwen aan de screenings deelnemen. Nu laat 35,5 procent van de vrouwen in Vlaanderen geen uitstrijkje doen, zelfs na een uitnodiging. In Brussel en Wallonië liggen die percentages nog hoger, op respectievelijk 44 en 40 procent.
Het humaan papillomavirus wordt via seksueel contact overgedragen. In België wordt de gratis vaccinatie van alle jongens en meisjes tegen HPV via de scholen georganiseerd.
Laatste reacties
Bart Lelie
05 december 2024We moeten op dezelfde nagel blijven kloppen. Het onderzoek waarop de ex minister zich baseert is oud onderzoek dat nog oudere cytologische technieken vergelijkt met een (te) sensitieve moleculaire test die HPV is. Dus ja, de oude cytologie dat toen zelfs elk jaar moest gebeuren om voldoende sensitiviteit te garanderen, is minder goed dan de huidige HPV test. Maar de huidige cytologie gebaseerd op monolayers van liquid based cytology gekleerd met gevalideerde protocols om artificiële intelligentie te laten triëren en vervolgens de bijkomende HPV test op basis van evidence based criteria, heeft dezelfde sensitiviteit als de HPV test en een betere specificiteit bij een screening elke 5 jaar.
De Beroepsvereniging voor Pathologie heeft geadviseerd om de cotest in te voeren gezien bijkomende winst in sensitiviteit en specificiteit voor hetzelfde budget, maar dat werd onderuit gehaald omdat men maar blijft kijken naar Nederland. Nederland dat nu 10 jaar HPV screening doet en haar baarmoederhalskankers ziet stijging terwijl in Belgie de laatste 10 jaar perfect op peil blijft met de "achterhaalde cytologie". Onlangs nog een jonge bekende Nederlander van 28 jaar met baarmoederhalskanker. Nog 2 jaar en ze zou daar voor het eerst gescreend worden. De HPV test is namelijk bijzonder slecht onder de 30 jaar. Belgie kiest dus voor de weg van de huidige cytologie vanaf 25 jaar en HPV vanaf 30 jaar. Iets beter dan Nederland.
Als je nu ook nog weet dat 15-18% van de baarmoederhalskankers HPV negatief zijn en dat 10% van HSIL (hooggradige precursor van kanker) HPV negatief zijn dan zou je als beleidsmaker toch wat nattigheid moeten voelen.
Lees het gerust na in de rapportages van de Nederlandse RIVM en de Belgische site Bevolkingsonderzoek.
Gelukkig zijn we Belgen en zal dit desastreuze beleid ondermijnd worden door uitsrijkjes hier en HPV testen daar waardoor we wat bijvangst zullen krijgen en niet tot de cijfers van Nederland gaan komen.
Waar vooral op ingezet moet worden is het deelname percentage van de vrouwen en de HPV vaccinatie. Hopelijk wordt daar voldoende werk van gemaakt.