Uit het internationale onderzoeksprogramma 'Horizon2020 Group Care for the first 1000-days' blijkt dat ondanks bewezen voordelen van groepsbegeleidingen bij zwangerschappen de zorgpraktijk wereldwijd nog relatief onbekend is. Ook in België. Dat heeft de VUB dinsdag gemeld in een persbericht.
Het onderzoeksproject vond gedurende ruim vier jaar plaats op 26 sites verspreid over België, Ghana, Kosovo, Nederland, Suriname, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. De bedoeling is om groepsbegeleiding bij zwangerschappen mogelijk te maken in de deelnemende landen, aangezien die niet overal even toegankelijk is. In België wordt vooral ingezet op individuele begeleiding van zwangerschappen. Bij onze noorderburen, of in de Verenigde Staten, is de groepsbegeleiding al meer ingeburgerd.
Nochtans blijkt uit voorgaand onderzoek dat de praktijk heel wat voordelen met zich meebrengt voor vrouwen tijdens en na de zwangerschap. "Vrouwen die deelnemen aan groepsbegeleiding bij zwangerschappen behalen minstens even goede resultaten, kiezen vaker voor het geven van borstvoeding en bouwen een waardevol sociaal netwerk op", zo stelt VUB-onderzoekster Astrid Van Damme. "Vrouwen en zorgverleners geven aan dat ze meer tevreden zijn over groepsbegeleiding", duidt Van Damme.
Onder begeleiding van het Amerikaanse Group Care Global en de stichting Centeringzorg Nederland werden op elk van de 26 deelnemende sites groepsbegeleidingsprojecten uitgerold. Na een analyse van de plaatselijke context zijn aan de hand van de praktijk verschillende blauwdrukken ontwikkeld op maat van de deelnemende landen en sites. Daarbij ligt de focus op de eerste duizend dagen na de geboorte. "Onderzoek wijst uit dat de eerste duizend dagen essentieel zijn in de ontwikkeling van foetus tot jonge peuter", stelt Van Damme.
Om de groepsbegeleiding in België te introduceren, wordt nu ook Group Care Belgium opgericht. Die organisatie moet opleidingen voor groepsbegeleiding bij zwangerschappen organiseren en zorgverstrekkers ondersteunen die daarop willen inzetten.