Hormoontherapie kan de kans op de ziekte van Alzheimer verkleinen bij vrouwen die in menopauze gaan. Dat blijkt uit een studie van het UZ Gent en de Franse Universiteit van Sorbonne. De periode na de menstruatie doet bij vrouwen de kans op cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose en borstkanker verhogen. Maar de menopauze versnelt ook dementie. De Amerikaanse alzheimerexpert Harald Hampel had tijdens eerder onderzoek al ontdekt dat een persoon die drager is van APO E4, een biomarker in het bloedplasma, zes keer meer kans heeft op de ziekte.
Een hormoontherapie kan die evolutie afremmen, blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd is het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift The Journal of the Alzheimer's Association. De bevindingen zijn het resultaat van een interdisciplinaire samenwerking met het UZ Gent, waaraan menopauze-expert Herman Depypere heeft meegewerkt.
"Dit is een belangrijke ontdekking om de ziekte vroeg te detecteren en stappen te zetten in de zoektocht naar een behandeling", zegt Depypere.
"Dit is een belangrijke ontdekking om de ziekte vroeg te detecteren en stappen te zetten in de zoektocht naar een behandeling", zegt Depypere. De onderzoekers pleiten om meer bloedonderzoek te doen bij vrouwen in vroege menopauze, zodat die de behandeling kunnen krijgen indien ze tot de risicogroep behoren. De biomarker komt voor bij ongeveer 20 procent van de vrouwen in vroege menopauze.
"In een volgende stap zouden gynaecologen alle vrouwen in de vroege menopauze kunnen screenen op APO E4", vertelt prof. Depypere. 'We zullen samen met de neurologen bekijken welke gevolgen deze ontdekking kan hebben en waarover we nog meer informatie nodig hebben."