Jongens worden gediscrimineerd bij de terugbetaling voor het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV). Zo heeft de arbeidsrechtbank van Brussel geoordeeld. Volgens de rechtbank is de terugbetalingsregeling in strijd met de Genderwet en de Antidiscriminatiewet, meldt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen woensdag.
HPV is een groep sterk verwante virussen die abnormale celgroei in huid- en slijmvliezen veroorzaken. Hierdoor kunnen verschillende soorten kankers ontstaan. De meest bekende is baarmoederhalskanker, waardoor lang werd gedacht dat het virus enkel vrouwen trof.
Maar uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad bleek dat een kwart van de HPV-gerelateerde kankers bij mannen optreedt. Sinds het schooljaar 2019-2020 kunnen meisjes én jongens zich daarom via het gratis schoolvaccinatieprogramma laten beschermen. Wie hier niet voor in aanmerking komt, kan het vaccin ook zelf bij de apotheker kopen.
Maar het Riziv voorziet enkel een terugbetaling (onder bepaalde voorwaarden) voor meisjes en dus niet voor jongens. Een jongen die bijvoorbeeld Gardasil 9 aankoopt in de apotheek, betaalt daar 134,84 euro per vaccin voor. Een meisje in dezelfde situatie betaalt slechts 12,10 euro of 8 euro. Bovendien kan de kostprijs oplopen tot ruim 400 euro, aangezien je meerdere inentingen nodig hebt voor volledige bescherming.
Naar aanleiding van deze ongelijke behandeling ontving het Instituut een klacht van een jongen. Samen gingen ze in beroep tegen de weigering van het ziekenfonds om tussen te komen in de kosten. Volgens hen is dit discriminatie op grond van geslacht en dus een schending van de Genderwet. De arbeidsrechtbank gaf hen hierin gelijk.
"Dit vonnis ligt volledig in de lijn van de aanbevelingen die het Instituut rond deze problematiek samen met Kom op tegen kanker en Stichting tegen Kanker opstelde", zo zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. "Namelijk enerzijds het genderneutraal maken van de terugbetalingsvoorwaarden en anderzijds de mogelijkheid onderzoeken tot inhaalvaccinatie voor mannen, die vroeger niet de kans kregen zich te laten vaccineren."