De techniek van 'walking epidural' raakt bij ons meer en meer ingeburgerd. Vrouwen zijn er meer tevreden over na de bevalling, zo blijkt. De techniek bestaat al een vijftal jaren in sommige Vlaamse ziekenhuizen. Net als de klassieke epidurale gaat aan de walking epidural een ruggenprik vooraf. Maar de bevalling kan 'natuurlijker' verlopen.
Onlangs nog meldde het AZ Sint-Lucas Gent de groeiende populariteit van de techniek. Het ziekenhuis werkt er inmiddels anderhalf jaar mee. "“We beschikken nu over medicijnen en pompjes waardoor de patiënt heel precies pijnstilling krijgt toegediend. Met een bedieningsknop kan ze zelf extra pijnstilling toedienen,” lichtte anesthesioloog Bram Van Overmeire desgevraagd toe. Hij meldde ook dat patiënten minder pijn ervaren tijdens de bevalling ondanks het feit dat ze een lagere dosering krijgen, "maar mogelijk ligt dat aan een betere spreiding van de toediening (bolus-functie)."
Voordeel van de techniek is vooral dat de vrouw niet de kracht uit haar benen verliest waardoor ze 'actiever' kan bevallen: de beweging stimuleert de ontsluiting en het indalen van het kindje. Ook kan de vrouw beter kracht zetten bij het persen en voelt ze ook beter wanneer ze dat moet doen. De pijnbestrijding met deze ruggenprik kan doorgaan tijdens het persen, aldus deskundigen. Dat was niet altijd zo bij de standaard ruggenprik.