Het Spaanse parlement stemt weldra over een wetsvoorstel dat onder andere het recht op abortus uitbreidt en de morning afterpil gratis maakt. Opmerkelijk daarnaast is dat het betaald menstruatieverlof mogelijk moet maken voor elke vrouw met pijnlijke maandstonden. Bestaat het risico dat je zo pijn 'normaliseert'?
Gynaecoloog Isabelle Dehaene (UZ Gent) meent alvast van wel in een reactie op VRTnews. "Als mensen echt pijn hebben bij de maandstonden, is dat een reden om naar een arts te gaan", reageert ze.
Het voorstel moet nog door het parlement, maar daar worden weinig problemen verwacht. Tegen volgend jaar kan Spanje dan het eerste land in Europa worden waar het recht op menstruatieverlof bestaat.
Vrouwen met dergelijke problemen kunnen hun arts laten inschatten hoeveel pijn ze precies hebben aan de hand van een pijnschaal. Bij erge pijn kunnen artsen een ziektebriefje schrijven.
Alvast wat endometriose betreft, is ook bij ons het debat aan de gang via enkele ingediende kamerresoluties.
Endometriose is ook meteen de meest voorkomende medische verklaring voor hevige menstruatiepijn. "Het is zo dat er bij endometriose vaak zeven à tien jaar zit tussen de eerste symptomen en de diagnose", weet Dehaene. "Het probleem is helemaal miskend. Een van de redenen daarvoor is dat het als normaal gezien wordt dat men pijn heeft tijdens de maandstonden."
Menstruatieverlof invoeren vindt de Gentse gynaecoloog dan weer een brug te ver. De kans bestaat ook dat dit verlof misbruikt wordt omdat de klachten moeilijk te controleren zijn. En waar leggen we dan de grens, wat doen we dan bijvoorbeeld met migraine?
> Endometriose kost jaarlijks gemiddeld 9.411 euro per patiënte (voorstel kamerresolutie)