Een extra bestraling met een hoge dosis is even effectief als de gebruikelijke vijf lager gedoseerde bestralingen. Zo komen patiënten met een niet-uitgezaaide borstkanker toe met veertig procent minder bestraling, en moeten ze minder naar het ziekenhuis. Dat concludeert een studie van Iridium Netwerk vandaag.
Iridium Netwerk is een Belgisch radiotherapienetwerk. Het bundelt zeven ziekenhuizen uit Antwerpen en het Waasland. "De meeste ziekenhuizen werken bij radiotherapie nog met vijf tot vijftien gewone dosissen en vijf tot acht boostdosissen", klinkt het. "Maar de eenmalige 'boostbestraling' na een borstsparende operatie werkt even goed als de standaardbehandeling."
Met de nieuwe aanpak hebben patiënten met borstkanker waarbij geen klieren zijn aangetast, zes bestralingen nodig: vijf gewone dosissen voor de borst en een 'boost' op de regio waar de tumor zat. Ook de cosmetische resultaten (hoe de borst eruitziet na de bestralingen, red.) zouden vergelijkbaar zijn volgens het onderzoek.
Jaarlijks krijgen meer dan 11.000 vrouwen in België borstkanker. Ongeveer zeventig procent wordt bestraald. De studie van Iridium gebeurde bij 132 patiënten met borstkanker. Er werd bekeken of de vrouwen na de bestraling van de borst een bijkomende 'boost' nodig hadden. Wanneer dat het geval was, kregen de vrouwen willekeurig ofwel vijf gewone dosissen ofwel één 'boost' met een hoge dosis.