Nieuw medicijn verhoogt kans op overleven baby bij rhesuszwangerschap aanzienlijk

Ongeveer de helft van de baby's overlijdt bij een rhesuszwangerschap doordat antilichamen van de moeder bloedarmoede veroorzaken bij de foetus. UZ Leuven deed, samen met twintig andere ziekenhuizen, een eerste onderzoek met een veelbelovend resultaat: meer dan 90 procent van de foetussen overleefde de zwangerschap door het nieuwe medicijn nipocalimab. Donderdag verscheen de studie in de New England Journal of Medicine.

Zeven van de veertien vrouwen die UZ Leuven opvolgde, hadden al een overlijden van een foetus meegemaakt bij een vorige zwangerschap. Dertien van de veertien foetussen overleefden de zwangerschap nadat de moeder nipocalimab had gebruikt. Dat is extra goed nieuws omdat het immuunprobleem meestal erger wordt bij elke zwangerschap. 

Bij een rhesuszwangerschap kunnen antilichamen van de moeder doorgegeven worden aan de foetus. Die kunnen het bloed van het kind afbreken en dat kan tot bloedarmoede leiden. Nu doen artsen een bloedtransfusie, een delicate ingreep die veel expertise vraagt. Nipocalimab verhindert dat de antistoffen van de moeder naar de foetus gaan. Voor andere foetale ziekten waarbij antistoffen van de moeder een rol spelen, werkt het medicijn ook.

Professor Roland Devlieger, gynaecoloog aan het UZ Leuven: "Een rhesuszwangerschap blijft een gevaarlijke aandoening. In België screenen we elke zwangere vrouw op antistoffen en kunnen we tijdig ingrijpen om ernstige bloedarmoede te voorkomen. Maar in sommige landen blijft het een belangrijk gezondheidsprobleem." 

De professor is tevreden met de resultaten en kijkt uit naar de vervolgstudie, waar UZ Leuven aan meewerkt. In deze studie krijgen sommige deelnemers een placebogeneesmiddel. Die resultaten worden vergeleken met patiënten die nipocalimab krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.