Een nieuwe revolutionaire radiotherapiebehandeling voor borstkanker kan jaarlijks tot twintig levens redden. Bovendien kunnen dankzij deze zogenaamde crawlbuikbestraling ook zware hartaanvallen of longkankersymptomen bij tot wel honderd patiënten worden voorkomen. Dat meldt Think Pink. Om de nieuwe techniek in België uit te rollen, zal de borstkankerorganisatie de komende twee jaar de opleidingen van het zorgpersoneel in radiotherapiecentra voor haar rekening nemen.
Na een borstingreep moeten meer dan zeven op de tien patiënten radiotherapie ondergaan. Momenteel wordt daarbij steevast gebruikgemaakt van rugligging. Nu blijkt echter uit onderzoek dat mee gefinancierd werd door Think Pink dat buikligging, de zogenaamde crawlbuikbestraling, enkele voordelen heeft. Zo worden longen, hart, schildklier, slokdarm en de andere borst minder aan straling blootgesteld. Daarnaast blijkt dat patiënten de helft minder kans lopen om te overlijden aan longkanker of hartfalen veroorzaakt door de straling.
Think Pink ijvert er dan ook voor dat deze nieuwe techniek, die voor het eerst wordt toegepast in het Jules Bordet Instituut in Brussel, wordt uitgerold naar alle radiotherapiecentra in ons land. "Als alle centra in ons land op deze nieuwe techniek overschakelen, dan redden we elk jaar 15 à 20 levens en blijven 60 tot 100 patiënten per jaar gespaard van zware hartaanvallen of longkankersymptomen", onderstreept Think Pink-voorzitter Heidi Vansevenant. Daarom zal de organisatie de komende twee jaar de financiering van de omscholing van het zorgpersoneel in de Belgische radiotherapiecentra op zich nemen.