Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V, pleit voor een meldpunt waar vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten terechtkunnen. Het is een bekend fenomeen: klachten en aandoeningen waar vrouwen gevoeliger voor zijn, krijgen minder vaak een juiste diagnose, omdat veel onderzoek gebaseerd is op een mannenlichaam. De vrouwenbeweging vraagt het Riziv ook om het voorschrijfgedrag van artsen in zijn statistieken op te splitsen naargelang geslacht.
Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V, wil meer aandacht voor de nadelige positie waarin de vrouw zich vandaag bevindt op het vlak van gezondheidszorg, meldt Het Laatste Nieuws. Het mannenlichaam is in veel medisch en farmaceutisch onderzoek nog altijd de standaard, waardoor een vrouw niet dezelfde kansen heeft op passende gezondheidszorg, zegt voorzitster Lynn Callewaert.
Volgens Callewaert is er te weinig medisch en farmaceutisch onderzoek op het vrouwenlichaam en nog te weinig kennis over vrouwspecifieke aandoeningen, zoals endometriose of de gevolgen van de menopauze. Vrouwen hebben ook 60 procent meer kans op bijwerkingen van medicijnen, omdat er in de testgroepen vaak vooral mannen zitten.
De laatste jaren is het besef wel gegroeid dat er andere, specifiekere studies nodig zijn, zegt professor Gynaecologie Herman Depypere. Hij verwijst naar studies naar cholesterol- of bloeddrukverlagende medicatie waar vroeger geen onderscheid gemaakt werd tussen mannen en vrouwen.
"De resultaten die daaruit kwamen, werden de norm voor iedereen. Vandaag weten we dat het nut van cholesterolverlagende medicatie bij vrouwen beperkt is. Toch wordt het nog altijd vaak voorgeschreven", aldus de professor in HLN, die ook wijst op de grotere gevoelgiheid van vrouwen voor dementie en alzheimer. Een vrouw komt in de menopauze, waarbij haar hormonale productie stopt en met hormonen kunnen we dat compenseren waardoor de hersencellen niet versneld verloren gaan. Idem dito voor het vermijden van gewrichtspijnen en meer burn-outs tijdens de menopauze.
Vrouw en Maatschappij wil daarom dat het Riziv het voorschrijfgedrag van artsen in zijn statistieken opsplitst naargelang geslacht, zodat duidelijker wordt welke medicatie die minder geschikt is voor vrouwen toch vaak wordt voorgeschreven. Ook nieuw geneeskundig en farmaceutisch onderzoek zou moeten uitgaan van evenveel mannen als vrouwen, zodat verschillen sneller aan het licht komen, vinden de CD&V-vrouwen.
Laatste reacties
Frank Comhaire
28 augustus 2023ons eigen onderzoek omtrent het optreden van long-COVID en vooral van Myalgische Encephalomyelitis/Chronisch vermoeidheid syndroom (ME/CVS) tonen een belangrijk onevenwicht tussen mannen en vrouwen, met tot 80% meer vrouwen! Anderzijds blijkt de behandeling die wij toepassen in gelijke mate de klachten te kunnen reduceren bij patiënten van beide geslachten. Naast hormonale verschillen spelen verschillen in de immuun response waarschijnlijk een belangrijk rol.