Tien Belgische ziekenhuizen gaan deelnemen aan de internationale klinische studie, My PeBS (My Personal Breast Cancer Screening). Dat onderzoek is gericht op het evalueren van de voordelen van gepersonaliseerde borstkankerscreening.
De onderzoekers zullen zich baseren op de gegevens van 85.000 vrouwen tussen 40 en 70 jaar oud, van wie 10.000 in België. De Stichting tegen Kanker doet een oproep voor vrijwilligers.
MyPeBS is een groot Europees project dat gepersonaliseerde borstkankerscreening wil gaan testen. Het onderzoek kijkt naar het individuele risico van elke vrouw om borstkanker te ontwikkelen. Op basis van de individuele voorgeschiedenis, borstdensiteit en het mogelijk genetisch risico worden kandidaten voor screening ingedeeld in verschillende categorieën, met voor elk een specifieke follow-upstrategie. Voor borstkanker bestaat er al een onderscheid tussen mensen die een zeer hoog risico lopen wegens bepaalde genetische mutaties en mensen die afhankelijk van hun leeftijd een gemiddeld risico lopen.
Het onderzoek vindt plaats in zes landen (België, Frankrijk, Italië, Spanje, het VK en Israël) en wordt gecoördineerd door het Franse Unicancer. In België is de coördinatie in handen van het Jules Bordet Instituut. Daarnaast nemen ook het UZ Leuven, het UZ Brussel, CHU St-Pierre, CHU Brugmann, de site Elsene van de Irisziekenhuizen, Chirec Delta, het centre de sénologie Drs Crevecoeur, cliniques universitaires Saint-Luc en het centre hospitalier de Wallonie Picarde deel.
In totaal zullen de gegevens van 85.000 vrouwen worden onderzocht. Voor België zijn er dat 10.000. Stichting tegen Kanker nodigt Belgische vrouwen tussen 40 en 70 jaar uit om zich als vrijwilligster aan te melden om mee te werken aan de studie. Meer info is te vinden op de website van MyPeBS.
"Stichting tegen Kanker hecht veel belang aan screening, aangezien het bepalend kan zijn in de ontwikkeling van de ziekte. Het ondersteunen van innovatie op dit gebied is van fundamenteel belang. Daarom moedigen wij alle betrokken vrouwen aan om deel te nemen en samen de toekomst van borstkankerscreening vorm te geven", aldus nog dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster van Stichting tegen Kanker.
Laatste reacties
Paul GENTENS
30 augustus 2021Ik ben zelf risicopatiënt voor borstkanker, gezien mijn moeder en maternale grootmoeder borstkanker kregen Ik ben nu 69 jaar oud maar zie geen ziekenhuis in de buurt van Antwerpen dat meedoet aan screening.
Dr Marie-Noëlle Van Thienen
Paul GENTENS
30 augustus 2021Ik ben zelf risicopatiënt voor borstkanker, gezien mijn moeder en maternale grootmoeder borstkanker kregen Ik ben nu 69 jaar oud maar zie geen ziekenhuis in de buurt van Antwerpen dat meedoet aan screening.
Dr Marie-Noëlle Van Thienen