Baarmoederhalskanker voor het eerst in ons land behandeld met adaptieve radiotherapie

Voor het eerst in België is een tumor aan de baarmoederhals behandeld met adaptieve radiotherapie. Dat heeft het universitair ziekenhuis Saint-Luc woensdag meegedeeld. Drie jaar geleden werd adaptieve radiotherapie voor het eerst toegepast in het ziekenhuis bij de behandeling van prostaatkanker. Eind februari onderging een 38-jarige patiënte een gelijkaardige procedure, zij het ditmaal voor baarmoederhalskanker.

Voor de behandeling wordt gebruik gemaakt van een specifiek toestel dat de naam Ethos kreeg. Het toestel gebruikt onder meer artificiële intelligentie en houdt rekening met anatomische veranderingen die kunnen plaatsvinden tijdens de behandeling. Het gaat dan onder meer om een verschil in de grootte van de tumor, de positie en de vorm van organen of een verschil in gewicht.

"In de gynaecologie verplaatsen tumoren zich", verduidelijkt dokter Sophie Cvilic, radiotherapeut en oncoloog bij Saint-Luc. Normaal wordt dan een grote oppervlakte bestraald om de tumoren te viseren. "Hier is de behandeling preciezer en past die zich aan de positie van de tumor aan. Dat zorgt ervoor dat de blaas en de ingewanden gespaard blijven." Op die manier worden bijwerkingen, zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, en seksuele en blaasproblemen, vermeden.

De behandeling biedt ook perspectieven voor de behandeling van maagkanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.