De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) overweegt te deconventioneren en zich dus niet langer te houden aan prijsafspraken, omdat er waarschijnlijk geen extra middelen voor vroedvrouwen komen. "Wij zijn verontwaardigd over deze politieke spelletjes", meldt de beroepsorganisatie.
De federale regering bereikte maandag geen akkoord over de begroting voor de ziekteverzekering van volgend jaar. De Algemene Raad van het Riziv kon zich niet buigen over een aangepast voorstel met maatregelen om het budget op de rails te houden, omdat daarover binnen de regering in lopende zaken niet was beraadslaagd. "Dat gebrek aan besluitvorming is ongezien en onbegrijpelijk, en de gevolgen kunnen verregaand zijn", stelt VBOV. De extra middelen zijn volgens de organisatie essentieel om de levensvatbaarheid van het beroep te waarborgen.
De organisatie maakt zich grote zorgen over de toekomst van het beroep in de eerste lijn. Ook de geplande indexering van de tarieven voor alle zorgberoepen, inclusief vroedvrouwen, staat op de helling als de regering niet snel tot een akkoord komt, aldus VBOV.
De beroepsorganisatie blijft via lobbywerk wel proberen om een verbetering van de verloning in het nieuwe federale regeerakkoord te krijgen. Met een campagne op sociale media wil VBOV het brede publiek en beleidsmakers waarschuwen voor "de verregaande gevolgen van politieke beslissingen die de toekomst van de vroedvrouwen en de zorg voor moeders en pasgeborenen in gevaar brengen".
Op 26 oktober beslist de Algemene Vergadering van de beroepsorganisatie of de vroedvrouw in 2025 nog binnen de conventie blijft werken