Oncoloog Sevilay Altintas (UZ Antwerpen) vestigt de aandacht van de eerste lijn op eierstokkanker naar aanleiding van Wereldeierstokkankerdag. Eierstokkanker evolueert weliswaar van 'silent killer' naar chronische ziekte, maar snel herkennen van de symptomen is zeer belangrijk. Daarnaast werd recent voor de aanpak van eierstokkanker een nieuwe strategie ontwikkeld en werd bewezen dat robotchirurgie hiervoor aangewezen is.
In De Morgen legt ze uit dat de ziekte in twee derde van de gevallen pas vrij laat wordt ontdekt, als ze al uitgezaaid is in de buik en het buikvlies. "Hoe goed we de ziekte dan ook behandelen, van die groep hervalt 50 tot 55 procent."
Een opgeblazen gevoel dat niet weggaat of blijvende buikpijn in de lage onderbuik moeten alarmbellen doen rinkelen. Goede screening voor eierstokkanker bestaat niet, wat bijvoorbeeld wél het geval is voor baarmoederhalskanker. De gemiddelde leeftijd waarop eierstokkanker wordt vastgesteld, is 68 jaar. Eierstokkanker tijdig herkennen is niet vanzelfsprekend omdat het een zeldzame aandoening is (700 vrouwen per jaar krijgen de diagnose in ons land).
Eens ontdekt, is een goede operatie van kapitaal belang. "De operatie is heel bepalend voor de prognose, meer nog dan de chemotherapie. Dr. Altintas is dan ook voorstander van de centralisatie van eierstokkankeroperaties net zoals dat al geldt voor de behandeling van pancreas- en slokdarmkanker. "Een chirurg heeft hier minstens 25 operaties per jaar nodig om voldoende expertise te halen."
Eind vorig jaar raakte nog bekend dat een internationale onderzoeksgroep onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven de afgelopen jaren een nieuwe strategie ontwikkelde om eierstoktumoren te classificeren als goed- of kwaadaardig. De strategie helpt om een betere diagnose te stellen en om de meest aangewezen behandeling te bepalen.
Een ingreep met robotchirurgie is voor personen met eierstokkanker beter dan de klassieke open chirurgie, zo blijkt uit dan weer uit recent onderzoek van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. "Het herstel is veel vlotter, met minimaal bloedverlies en minder infectierisico, en de patiënt kan al na twee dagen naar huis", klinkt het.
> Onderzoekers vinden nieuwe strategie
> Robotchirurgie beter voor patiënten met eierstokkanker dan klassieke operatie