In juli formuleerde de Hoge Gezondheidsraad van België nieuwe aanbevelingen over vaccinaties tegen infecties veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). De gehele tekst is terug te vinden op de website www.hgr-css.be. Enkele citaten.
[1. Dienst Gynaecologie-Verloskunde, UZ Leuven; 2. Dienst Dermatologie, UZ Leuven] Een 78-jarige patiënte, gekend met oesofagitis, hypercholesterolemie, diabetes mellitus type 2 en reumatoïde artritis, werd in verwarde en slechte algemene toestand via de spoedgevallen opgenomen wegens hartdecompensatie en cardio-renaal dilemma waarvoor acute hemodialyse gestart werd. Haar thuismedicatie omvat metformine, simvastatine, gliclazide en liraglutide. Bij het plaatsen van de blaassonde werd dit beeld opgemerkt... Published ahead of print.
[1. Departement gynaecologie, Clin. Univ. de Mont-Godinne, UCL, Yvoir; 2. Departement pathologische anatomie, Clin. Univ. de Mont-Godinne, UCL, Yvoir] Een patiënte van 70 jaar wordt naar ons doorverwezen in het kader van een invaliderende prolaps van de bekkenorganen. Bij de medico-chirurgische antecedenten vinden we een abnormaal korte afstand tussen de anus en de vulva. De patiënte is G3P3 met 3 vaginale bevallingen... Published ahead of print.
We beschrijven het geval van een hiv-negatieve patiënte bij wie syfilis werd gediagnosticeerd na 35 weken amenorroe. Syfilis is een ziekte die wordt veroorzaakt door Treponema pallidum en die seksueel of tijdens de zwangerschap verticaal wordt overgedragen. Syfilis is een zeldzame ziekte, maar in België komt ze steeds vaker voor. De diagnose wordt vooral gesteld met een serologisch onderzoek en de behandeling bestaat in penicilline G. Congenitale syfilis kan asymptomatisch zijn, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de pasgeborene. Published ahead of print.
[1. Dienst Gynaecologie en Verloskunde, OLV-ziekenhuis, Aalst; 2. Dienst Pathologische ontleedkunde, OLV-ziekenhuis, Aalst] 10 tot 25% van de zwangere vrouwen zijn draagster van Candida albicans in de vagina. Een foetale of neonatale infectie met C. albicans komt voor bij minder dan één procent van deze draagsters. De aanwezigheid van C. albicans wordt doorgaans als onschadelijk beschouwd. In dit artikel wordt een casus beschreven van een intra-uteriene C. albicans-infectie met foetaal overlijden tot gevolg... Published ahead of print.
[1. Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum, Dienst Gynaecologie-Verloskunde, UZ Leuven. 2. Dienst Laboratoriumgeneeskunde, UZ Leuven] Veertien percent van de subfertiliteit bij vrouwen is het gevolg van ondoorgankelijkheid van de tubae, voornamelijk ten gevolge van postinfectieuze beschadiging van het tubair epitheel. Het merendeel van deze tubaire-factor-subfertiliteit wordt veroorzaakt door recidiverende of persisterende infecties met Chlamydia trachomatis waarbij antistoffen tegen Chlamydia − heatshockproteïnen − worden geproduceerd die vervolgens leiden tot een auto-immune ontstekingsreactie en secundair tot littekenvorming ter hoogte van het tubair epitheel. Het opsporen van antistoffen tegen Chlamydia trachomatis kan gebruikt worden als een eerste indicator van de mogelijke aanwezigheid van tubaire beschadiging. Vervolgens is een diagnostische laparoscopie de meest sensitieve test om bij een subfertiele vrouw met Chlamydia trachomatis-antistoffen de aan- of afwezigheid en de ernst van tubaire beschadiging na te gaan. Daarnaast wordt geadviseerd om bij alle vrouwen die een instrumenteel onderzoek van de uterus dienen te ondergaan, een screeningstest onder de vorm van een antistoftest voor Chlamydia trachomatis uit te voeren, of indien dit niet gebeurd zou zijn, hen profylactisch te behandelen met antibiotica tegen Chlamydia trachomatis. Bij afwezigheid van Chlamydia trachomatis-antistoffen zijn hysterosalpingografie, hysterosalpingo-contrast-sonografie of hysterosalpingo-foam-sonografie voldoende en evenwaardig om een tubaire obstructie uit te sluiten. Published ahead of print.
De manier waarop een vaccinatieprogramma georganiseerd en gefinancierd wordt heeft een grote invloed op het vaccinatiegedrag van mensen en op de mate waarin bepaalde doelgroepen bereikt worden. Aan de hand van terugbetalingsgegevens van vaccins voor humaan papillomavirus (HPV) bij de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (LCM) maken we een inschatting van de vaccinatiegraad in de periode voor de gratis universele HPV-vaccinatie via een collectief georganiseerd systeem (2007-2010). In deze periode vond HPV-vaccinatie plaats op initiatief van de meisjes zelf of van hun arts, en diende er remgeld betaald te worden...
Een patiënte van 19 jaar, G2P0A1, meldt zich bij de spoeddienst wegens buikpijn op 14 weken amenorroe. In de antecedenten van de patiënte staat een appendicectomie vermeld; ze rookt en is verslaafd aan drugs (amfetamines, cannabis, cocaïne).
Verschillende registratiesystemen beschrijven de epidemiologie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in België. Tussen 2007 en 2009 observeert het peilnetwerk van clinici een toename in het aantal chlamydiadiagnoses bij vrouwen van alle leeftijdsgroepen. Samen met chlamydia zijn genitale wratten de meest frequent gediagnosticeerde soa die wordt geregistreerd door dit peilnetwerk van artsen. Het aandeel homo/biseksuele mannen ligt het hoogst bij syfilisdiagnoses...
Naar een gesprek met Magali Flamme, dermatologe, gespecialiseerd in aandoeningen van de slijmvliezen (Brussel, Waver, Charleroi) tijdens het 9e congres van het ECSVD (13-15 september 2012, Amsterdam) Het ECSVD (European College for the Study of Vulval Disease) is een Europees college van dermatologen en gynaecologen die gespecialiseerd zijn in aandoeningen van de vulva. Het college zorgt voor communicatie tussen specialisten, promoot de postuniversitaire bijscholing en het onderzoek naar aandoeningen van de vulva. Samenvatting van de sessies over de behandeling van lichen van de vulva. Published ahead of print.
In het eerste deel van dit artikel hebben we een inschatting gemaakt van de vaccinatiegraad in de periode voor de gratis universele HPV-vaccinatie via een collectief georganiseerd systeem (2007-2010). We laten in dit tweede deel zien dat aan twee voorwaarden voor een doeltreffend vaccinatiebeleid niet voldaan was...
Waarom vrouwen vaker urinaire infecties doormaken dan mannen?
Verschillende registratiesystemen beschrijven de epidemiologie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in België. Tussen 2007 en 2009 observeert het peilnetwerk van clinici een toename in het aantal chlamydiadiagnoses bij vrouwen van alle leeftijdsgroepen. Samen met chlamydia zijn genitale wratten de meest frequent gediagnosticeerde soa die wordt geregistreerd door dit peilnetwerk van artsen. Het aandeel homo/biseksuele mannen ligt het hoogst bij syfilisdiagnoses.
Vaginale candidose is de frequentste oorzaak van vaginale infectie na bacteriële vaginose. Driekwart van de vrouwen zal minstens één keer in hun leven een Candidavaginitis ontwikkelen en de helft zal recidieven vertonen.
Gunaïkeia Vol. 30 Nr. 2
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...