Dit artikel geeft een overzicht over botgezondheid bij transgenderpersonen tijdens hormonale behandeling. Deze drastische hormonale ommekeer heeft directe maar ook indirecte effecten op het bot, via wijziging van de lichaamssamenstelling.
De verlengde follow-up van de FREEDOM-studie bevestigt het tolerantie- en veiligheidsprofiel dat werd gedocumenteerd tijdens de drie eerste jaar van gebruik door postmenopauzale vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar (60 à 90 jaar) en een hoog risico op osteoporose (23% had al een wervelfractuur gehad).
De omgekeerde relatie tussen de foetale 25-hydroxyvitamine D-spiegel en de botdichtheid tijdens de kinderjaren lijkt op het eerste gezicht verrassend.
Bij postmenopauzale vrouwen verbetert denosumab de botdichtheid en de botremodeling meer dan zoledroninezuur.
De behandeling met lithium gaat gepaard met een afname in de nierfunctie, hypothyroïdie en hypercalcemie. Het grootste risico lopen vrouwen jonger dan 60 jaar en personen met hoger dan mediane lithiumconcentraties. Dat suggereert onderzoek dat the Lancet publiceert.
Op het jaarlijkse clinical update symposium van de Belgian Bone Club eind januari in Brussel maakte Anne Durnez (reumatologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel) resultaten bekend van onderzoek naar de biologische effecten van suppletie van calcium en vitamine D bij ambulante, postmenopauzale vrouwen. Biologische parameters werden twee maanden na de start van de behandeling vergeleken...
De terugbetaling van geneesmiddelen tegen osteoporose in België is momenteel gebaseerd op de botdichtheid en/of een bestaande wervelfractuur. Meting van de botdichtheid is inderdaad één van de betrouwbaarste tests om het fractuurrisico te voorspellen, los van andere factoren...
Een onderzoek van het maandblad Test-Gezondheid (1) wees onlangs met een beschuldigende vinger in de richting van artsen omdat die bij bepaalde patiënten te vaak een osteodensitometrie zouden uitvoeren. Doordat de media op het onderzoek sprongen, stond de opsporing van osteoporose meteen in het midden van het debat. De gelegenheid voor de Belgian Bone Club om de aandacht van de overheid en van de publieke opinie te vestigen op de noodzaak van een pluridisciplinaire aanpak van het probleem, op de noodzaak van een herziening van de criteria voor het voorschrijven van een onderzoek en van de terugbetaling van geneesmiddelen.
Hormoonsubstitutietherapie is niets nieuws en ook het belang van lage doses is bekend. Maar hoe belangrijk zijn lage doses precies? En kunnen we vrouwen die een hoog cardiovasculair risico lopen tijdig identificeren?
Gunaïkeia Vol. 30 Nr. 2
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...