Terwijl zwangerschap vaak synoniem staat met een verbetering van reumatoïde artritis, versnelt de functionele aftakeling tijdens de menopauze.
Volgens twee recente studies zou een hormonale behandeling van de menopauze het risico op CVA niet verhogen en misschien zelfs een beschermend effect kunnen uitoefenen op voorwaarde dat de behandeling snel wordt gestart, en zou het beter zijn de behandeling voort te zetten tot de leeftijd van 60 jaar.
Een hormonale substitutietherapie (HST) zou de achteruitgang van de longfunctie bij de menopauze kunnen afremmen.
De menopauze heeft niet alleen endocriene en gynaecologische effecten, maar veroorzaakt ook algemene afwijkingen zoals een snellere vermindering van het botkapitaal en een gestage toename van het cardiovasculaire risico. Maar de menopauze heeft ook een effect op de longen.
De menopauze is een periode van hormonale veranderingen waarvan nog lang niet alle gevolgen bekend zijn. Tijdens het congres van de European Respiratory Society van 2016 werden er gegevens gepresenteerd die de impact van de menopauze op de geleidelijke leeftijdsgebonden achteruitgang van de longfunctie maten.
De leeftijd waarop de menopauze plaatsvindt en de duur van de periode van genitale activiteit zijn twee factoren die het risico beïnvloeden.
Late Intervention Trial with Estradiol is een monocentrische, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door de eenheid voor atherosclerose en de dienst gynaecologie en verloskunde van de Universiteit van Stanford. In de studie werden gedurende bijna 5 jaar 643 postmenopauzale, gezonde vrouwen gemonitord die een vroege (< 6 jaar na de menopauze) of late (≥ 10 jaar na de menopauze) hormonale substitutietherapie met 17β-oestradiol (1 mg/d) met of zonder progesteron in de vorm van vaginale gel (naargelang ze al dan niet een hysterectomie hadden ondergaan), of een placebo kregen.
Hoe hoger de actieve of passieve blootstelling aan tabaksrook, hoe hoger het risico op onvruchtbaarheid en/of menopauze voor de leeftijd van 50 jaar.
Er is al heel wat geschreven over het verband tussen hormonale substitutietherapie bij de menopauze en de cardiovasculaire gezondheid. Toch weten we er nog niet alles over...
Vroege menopauze zou een onafhankelijke voorspellende factor zijn voor reumatoïde artritis. Dat suggereert een invloed van hormonale veranderingen op de ontwikkeling van deze aandoening na de menopauze.
Hormoonsubstitutietherapie is niets nieuws en ook het belang van lage doses is bekend. Maar hoe belangrijk zijn lage doses precies? En kunnen we vrouwen die een hoog cardiovasculair risico lopen tijdig identificeren?
Gunaïkeia Vol. 30 Nr. 2
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...