De partijen met voorstellen rond de depenalisering van abortus en de verlenging van de termijn waarbinnen zwangerschapsafbreking mag worden uitgevoerd, gaan in een werkgroep op zoek naar een gemeenschappelijke compromistekst. Dat is woensdagvoormiddag beslist in de Kamercommissie Justitie, op voorstel van de PS.
De voorbije dagen werd al duidelijk dat er zich een meerderheid aftekent om het wettelijk kader rond abortus opnieuw aan te passen. De PS, DéFI, de groenen en de PVDA dienden al wetteksten in, bij Open Vld en sp.a zitten die in de pijplijn.
Die voorstellen zijn echter niet volledig hetzelfde. Het gaat dan om de termijn waarbinnen abortus mogelijk zou zijn - de meeste partijen willen die optrekken van 12 naar 18 weken, maar de PVDA stelt bijvoorbeeld 20 weken voor. Ook over het behoud van sancties voor artsen die zich buiten het wettelijk kader begeven bestaat nog discussie, net als over de bedenktijd: gaat die van zes dagen naar 48 uur, of gaat die helemaal op de schop?
Op voorstel van de PS wordt nu een werkgroep opgericht waarbinnen de partijen op zoek gaan naar een gemeenschappelijk voorstel, "in alle sereniteit", aldus PS-Kamerlid Eliane Tillieux.
De andere fracties met voorstellen rond abortus schaarden zich achter dat idee. "Ik denk dat dit te belangrijk is om op de klassieke manier te verwerken in commissie", zei sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée. "Ik denk dat we in de juiste sfeer zitten. Dit is het moment om in overleg tot een goed gedragen voorstel te komen die in deze problematiek een zekere rust kan brengen."
Idem voor Katja Gabriëls van Open Vld. "Dit is een belangrijk onderwerp voor ons, dat enige sereniteit vergt. Ik denk dat het mogelijk is om in de werkgroep op korte termijn tot een consensus te komen, en ik denk dat dat zeker mogelijk is gezien de inhoud van de voorstellen."
PVDA-Kamerlid Sofie Merckx benadrukte alvast dat haar fractie bereid is toegevingen te doen, "bijvoorbeeld naar een termijn van 18 weken (in plaats van 20 in het PVDA-voorstel, red.) en naar een bedenktijd van 48 uur (in plaats van geen, red.)". De extreemlinkse fractie drong er wel op aan het thema zo snel mogelijk te behandelen in commissie. "Als we een nieuwe regering krijgen, wordt het moeilijk om vooruitgang te boeken", klonk het. De PVDA had het voorstel dan ook liever vandaag/woensdag al behandeld zien worden in commissie.
CD&V en N-VA dienden geen voorstellen rond abortus in, maar hebben geen problemen met de voorgestelde werkwijze. "Ik zou willen vragen om correct met dit thema om te gaan, niet 'rap rap'", zei N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. "Als men rond de tafel zit en met een deftig voorstel komt kan de democratie spelen zoals ze speelt." Ook CD&V-politica Els Van Hoof pleitte voor een "bedachtzame omgang" met het voorstel. "Dit gaat over leven en dood, dat kan niet gebeuren in 'fastforward' wetgeving", zei ze. `
Voor Groen-Kamerlid Jessika Soors is dat laatste alvast niet de bedoeling, verzekerde ze. "We willen met een deftig voorstel komen. We kunnen naar een goed compromis toewerken, en dat dan opnieuw voorbrengen in commissie."
De PS wil de discussies graag na de herfstvakantie verderzetten, zei Tillieux. Morgen/donderdag zou de werkgroep al een eerste keer vergaderen.
Tijdens de vorige legislatuur sloot de Zweedse coalitie van N-VA, MR, CD&V en Open Vld al een compromis om abortus uit de strafwet te halen, met de steun van het cdH. Maar in de feiten veranderde daarmee niet zo gek veel. Vooral CD&V en N-VA stonden op de rem, terwijl het voor verschillende liberalen verder had mogen gaan. Maar tot een wisselmeerderheid, kwam het niet.