Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) wil dat ook vroedvrouwen aan de slag kunnen als zorgkundige. Vandaag kan dat niet, en dat is volgens Muylle een gemiste kans, gezien de dringende nood aan meer handen aan het bed van de patiënt. Bovendien noemt ze het onlogisch, want vroedvrouwen mogen complexe zorg toedienen aan jonge vrouwen, maar niet bij andere leeftijdsgroepen.
Verpleegkundigen kunnen na een jaar opleiding aan de slag als zorgkundige, bijvoorbeeld als vakantiejob, als werkstudent of net na hun studies in afwachting van vacatures. Vroedkundigen kunnen dat niet meer, zelfs niet na hun volledige opleiding. Een overgangsmaatregel die dat mogelijk maakte, liep eind 2015 af, weet het CD&V-parlementslid.
"Hierdoor kunnen zowel studenten vroedkunde na één jaar opleiding als afgestudeerden in vroedkunde wettelijk gezien geen RIZIV-nummer van zorgkundige bekomen", aldus Muylle. Ze merkt op dat de coronacrisis opnieuw duidelijk heeft gemaakt dat er in ons land een tekort is aan zorgpersoneel, zeker in de woonzorgcentra. "Daarom moeten we dringend studenten vroedkunde toelaten zich als zorgkundige te laten registreren. Deze studenten zijn goed gekwalificeerd, en vaak geëngageerd en enthousiast om ervaring op te doen, terwijl de zorg elke kracht kan gebruiken", vindt Muylle, die daarvoor volgende maand een wetsvoorstel indient.
De huidige wetgeving is volgens haar ook onlogisch. "Met een diploma vroedkunde mag men complexe medische zorg toedienen bij jonge vrouwen, maar mag men niet diezelfde of minder complexe taken uitoefenen bij andere leeftijdsgroepen", klaagt ze aan. Bovendien zijn er heel wat vroedvrouwen die na hun studies niet meteen werk vinden. Het zou volgens Muylle een gemiste kans zijn ze niet als zorgkundige aan de slag te laten gaan.