Nieuw lasercentrum LCRC helpt borstkankerpatiënten met pijnlijke huidontstekingen

Vanaf januari 2020 kunnen borstkankerpatiënten voor low-level lasertherapie terecht in het nieuwe lasercentrum van het Limburg Clinical Research Center, het samenwerkingsverband tussen UHasselt, Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis. De therapie helpt om pijnlijke huidonstekingen, veroorzaakt door bestraling, te genezen. "De afgelopen jaren hebben we in ons wetenschappelijk onderzoek het nut van deze therapie al bewezen. In het nieuwe lasercentrum kunnen we deze behandeling nu ook breed aanbieden aan borstkankerpatiënten", zeggen prof. dr. Jeroen Mebis en dr. Jolien Robijns.

Kankerpatiënten die een bestralingsbehandeling ondergaan, lopen een groot risico op radiodermitis. Dat zijn pijnlijke huidontstekingen die kunnen gaan van rode uitslag tot open, vochtig e wonden in de huidplooien of het volledige bestralingsgebied. Binnen het Limburg Clinical Research Center zijn er al grote stappen gezet in de behandeling van radiodermitis door middel van low-level lasertherapie. "Hierbij wordt infrarood laserlicht gebruikt om de wondheling te stimuleren. Deze therapie zullen we nu breed aanbieden aan borstkankerpatiënten in het nieuwe lasercentrum het Limburgs Oncologisch Laser Instituut (LowLIght)", zegt Robijns.

Tot nu werden patiënten enkel in studieverband behandeld, maar met de opstart van het lasercentrum kan de therapie aan veel meer borstkankerpatiënten worden aangeboden. Daarvoor zal er met risicogroepen worden gewerkt, die dan twee keer per week in het lasercentrum terechtkunnen. "Uit eerder onderzoek blijkt dat sommige patiënten meer kans hebben dan anderen op het krijgen van pijnlijke huidwonden na bestraling. Bij borstkankerpatiënten gaat het dan specifiek over patiënten met zwaardere borsten", legt Mebis uit.

De low-level laserbehandeling zal worden uitgevoerd door een verpleegkundige, gespecialiseerd in wondzorg. "Na een screening door hun eigen arts kunnen risicopatiënten aangeraden worden om in te stappen in onze lasertherapie", aldus Mebis. "Patiënten die niet behoren tot de risicogroep, maar toch te maken krijgen met radiodermitis, kunnen bij ons terecht onder voorschrift van de arts."

Het lasercentrum 'LowLIght' heeft drie lasertoestellen om patiënten te behandelen: twee zijn beschikbaar in Huis 9 aan het Jessa Ziekenhuis, een derde in het Ziekenhuis Oost-Limburg. "Naast de behandeling van de huidreacties, kunnen patiënten met kanker ook bij ons terecht voor lasertherapie om aftjes in de mond die ontstaan ten gevolge van chemotherapie of bestralingen sneller te doen genezen", vertelt Mebis nog.

Naast de behandeling van patiënten wil het LCRC van het lasercentrum ook een opleidingscentrum voor lasertherapie maken. "De kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan in de behandeling van radiodermitis door lasertherapie is uniek", zegt Robijns. "In ons lasercentrum zullen we alle expertise bundelen en willen we een leercentrum zijn voor experten binnen en buiten België. Daarnaast blijven onze wetenschappelijke studies hier verder lopen. Zo onderzoeken we ook het effect van low-level lasertherapie in de behandeling van radiodermitis bij hoofdhalskanker."

Verder onderzoekt doctoraatsstudente Joy Lodewijckx het gebruik van low-level lasertherapie bij chemotherapie-geïnduceerde nevenwerkingen, meer bepaald ter preventie van zenuwpijnen en het bevorderen van haargroei.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.