Het OCMW Leuven gaat de kosten van alle anticonceptiemiddelen voor personen die het leefloon trekken ten laste nemen als de ziekteverzekering niet tussenkomt. Dat maakte Leuvens schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (sp.a) bekend tijdens een persontmoeting.
Momenteel betaalt de ziekteverzekering voorbehoedsmiddelen voor iedereen terug tot de leeftijd van 21 jaar. De Kamercommissie Volksgezondheid besliste in maart die leeftijd te verhogen tot 25 jaar en de morning-afterpil voor iedereen gratis te maken ongeacht de leeftijd van de vrouw. Om dit effectief in te voeren is er echter nog een KB nodig.
"Tot nog toe betaalden wij de kosten van de anticonceptiepil voor leefloners tussen 21 en 25 jaar zelf terug. Nu ze de terugbetaling willen verhogen tot 25 jaar schaffen wij voor leefloners de leeftijdsgrens voor een tussenkomst af en verruimen wij die tot andere anticonceptiemiddelen", aldus Verlinden.
Het OCMW wordt volgens Verlinden regelmatig geconfronteerd met een vraag van leefloners tot tussenkomst. "Het financiële mag geen barrière vormen voor de aanschaf van anticonceptiemiddelen. Tegelijk biedt het ons de mogelijkheid om met de betrokken leefloontrekkers in gesprek te gaan over het nut van anticonceptie in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen."