De correctionele rechtbank van Leuven heeft een 60-jarige ex-gynaecologe veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor de dood van een patiënte na een fictief onderzoek naar baarmoederhalskanker. De vrouw werd schuldig bevonden aan schuldig verzuim, valsheid in geschrifte en onwettige uitoefening van de geneeskunde.
Ingrid V.M. uit Oud-Heverlee had tot 2008 een praktijk als gynaecologe. Door privéproblemen werd ze tot de orde geroepen door de orde der artsen. Uiteindelijk werd haar inschrijving, een wettelijke verplichting voor alle artsen die in België de geneeskunde tijdelijk of definitief willen uitoefenen, ingetrokken door de orde der artsen en het Riziv. Toch besloot de geschrapte gynaecologe door te werken, met een beperkt cliënteel.
Een van de klanten was Norbertine Piot, die in 2016 een uitstrijkje liet nemen om voorstadia van baarmoederhalskanker te detecteren. De resultaten van het onderzoek waren negatief. Pas later bleek dat de gynaecologe niet langer de geschikte apparatuur voor een correcte analyse in huis had en het uitstrijkje nooit naar het lab stuurde. De patiënte bleef kampen met buikklachten en trok naar een andere arts voor een tweede opinie. Daar kreeg ze te horen dat ze baarmoederhalskanker had. De vrouw stierf op 70-jarige leeftijd in november 2017.
Volgens het openbaar ministerie had V.M. de patiënte moeten doorverwijzen omdat bepaalde symptomen op kanker konden wijzen. Aan de straf met uitstel zijn probatievoorwaarden gekoppeld. De vrouw moet zich laten behandelen en haar schrapping respecteren en mag haar beroep niet meer uitoefenen.