Een literatuuroverzicht gepubliceerd in Nature Medicine belicht de gevaren op het vlak van gezondheid van een gepolariseerde samenleving... De studie benadrukt hoe politieke verdeeldheid de goedkeuring van wetgeving en beleid op het vlak van gezondheid in de weg staat, noodzakelijke individuele acties zoals vaccinatie ontmoedigt en desinformatie in de hand werkt. En dat heeft dan weer een negatief effect op het vertrouwen in gezondheidszorgprofessionals.
De Hoge Gezondheidsraad heeft de literatuur ter zake toegepast en uiteindelijk vastgesteld dat een vaccinatie zowel voor mannen als voor vrouwen een groot voordeel heeft.
We zijn vandaag eigenlijk bijzonder gelukkig omdat de Hoge Gezondheidsraad de richtlijnen van 2007 heeft herzien. We zijn nu in 2017, tien jaar na de lancering van het HPV-vaccin in ons land. De vraag is: “Staan we even ver?”
In juli formuleerde de Hoge Gezondheidsraad van België nieuwe aanbevelingen over vaccinaties tegen infecties veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). De gehele tekst is terug te vinden op de website www.hgr-css.be. Enkele citaten.
Tussen 2012 en 2014 verdriedubbelde het aantal gevallen van kinkhoest in België. Vorig jaar liep het cijfer op tot 1.400. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid pleit voor een herhalingsvaccinatie die deze nieuwe opstoot van de ziekte in de kiem zou kunnen smoren. Het WIV wijst verder op de vele studies die aantonen dat de vaccinatie geen gevaar inhoudt wanneer ze tijdens de zwangerschap wordt toegediend.
De zwangerschap werd lang beschouwd als een periode waarin vaccineren geen optie was wegens de mogelijke bijwerkingen ervan, zowel voor de moeder als voor het kind. Door een betere kennis en ongetwijfeld ook door het succes in de strijd tegen tetanus neonatorum, worden zwangere vrouwen nu ook erkend als een doelgroep voor vaccinatiecampagnes.
Gunaïkeia Vol. 30 Nr. 2
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...