Duizenden kinderen in België zijn geboren dankzij technieken voor medisch begeleide voortplanting, en wereldwijd gaat het waarschijnlijk om miljoenen. Ontegensprekelijk een positieve evolutie.
Eindelijk is het zover: in 2019 wordt de middeleeuwse praktijk om attesten te verlenen voor de maagdelijkheid van meisjes, overboord gekieperd. Daarmee sluit de Orde en ons land zich aan bij een regeling die al lang gevraagd wordt door de WGO.
De plenaire Kamer heeft donderdag ingestemd met het wetsontwerp dat de registratie van levenloos geboren kinderen aanpast. Dat gebeurde met 99 stemmen tegen 28 (PS, PVDA, DéFI en vier groenen) bij drie onthoudingen van groenen.
Artsen kunnen voortaan hun beroepsgeheim doorbreken om genitale verminking te melden. Dat staat in een wetsvoorstel dat dinsdag unaniem groen licht kreeg in de Kamercommissie Volksgezondheid.
De Nederlandse gynaecologenvereniging NVOG en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) maken zich grote zorgen over twee spermadonoren die bij meerdere klinieken sperma hebben afgestaan. Een van de twee donoren verwekte bij elf klinieken in totaal 102 kinderen.
Tijdens de Arabische lente stonden vrouwen zij aan zij met hun mannen tijdens de vele manifestaties tegen de heersende dictatuur. Toch lijken ze opnieuw van het openbare toneel te moeten verdwijnen. Vrouwen vormen namelijk nog steeds een minderheid bij besluitvormende instanties en worden door religieuze partijen zelfs opgeroepen om ‘naar huis te gaan’ en ‘terug de keuken in te duiken’. Meer hadden enkele intellectuele Maghrebijnse vrouwen niet nodig om tijdens het recente Congrès de l’Encéphale in Parijs een vurig debat te voeren. Daarnaast hadden ze het over de verhouding tussen de islam en de vrouwelijke seksualiteit. Een islam die bepaalde seksuele handelingen verbiedt, waaronder incest, pedofilie en seks met dieren, maar ook homoseksualiteit, sodomie en buitenechtelijke seksuele relaties. Hierbij een samenvatting van de presentaties van psychiaters Saïda Douki (Tunis), Dalila Benmessaoud (Algiers) en Nadia Kadri (Casablanca).
Tijdens de zwangerschap gebeuren bepaalde onderzoeken bij de mama meerdere keren (echografieën, tests klinische biologie) zonder rekening te houden met risicofactoren. "Zwangerschap is geen ziekte", aldus de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen op basis van een studie bij 19.500 vrouwen. Wat denken de gynaecologen daarvan? Reactie van Michel Masson (Bvas, GGOLFB).
Gunaïkeia Vol. 30 Nr. 2
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...